BIOMODUL stålskorstenar

 

 

 

Varför välja BIOMODUL stålskorsten?

Komplett och prisvärt skorstenssystem

BIOMODUL är ett komplett skorstenssystem, vilket innebär att alla tänkbara utmaningar i Ditt skorstensbygge kan hanteras! Det finns också i hela fem olika dimensioner (80 mm, 125 mm, 150 mm, 175 mm, 200 mm).

Jämför också gärna BIOMODUL med andra ledande skorstenar på marknaden och Du kommer märka att BIOMODUL är ett bra val även prismässigt!

Högsta värmeklassning

Som en av ytterst få modulskorstenar i Sverige är BIOMODUL klassat i T600, den högsta värmeklassningen för CE-märkta modulskorstenar. En trygghet för Dig!

Högsta kvalitet på isolering

BIOMODUL har keramisk isolering av högsta kvalitet. Mineralull, som de flesta andra fabrikat använder, är specificerat att klara max ca 700 graders temperatur medan den keramiska isoleringen ligger på max 1260 grader. Ett skorstensrör är som känsligast vid höga temperaturer – men det är också då det är viktigast att det är hållfast. Detta är en avgörande skillnad i det fall en sotbrand, som kan ha temperaturer uppemot 1000 grader, uppstår.

Vid skarvarna, som är de känsligaste delarna i en skorsten, så är isoleringen i BIOMODUL av dubbel densitet – marknadens högsta!

BIOMODULS högkvalitativa isolering innebär att Du kan känna Dig helt trygg – och att den kan installeras endast 50 mm från brännbart med 30 mm isolering!

Lämpligt för både inom- och utomhusmontage

Oavsett hur Du vill installera din stålskorsten så kan BIOMODUL möta dina önskemål!

Lättinstallerat

Modulerna i BIOMODUL går 65 mm omlott, vilket gör att de blir extra stabila. Varje modul skjuts på föregående och Du behöver ingen extra tätning emellan! Det innebär en enklare och snabbare installation samt att du kan demontera din modulskorsten utan att den riskerar att förstöras.

Per meter väger skorstenen endast ca 8 kg (150 mm dimension) vilket också underlättar installation!

 

Inga värmebryggor

Många stålskorstenar på marknaden har metalldistanser mellan inner- och ytterrör, även om det inte är något som det talas högt om. Metalldistanserna leder värme ut till ytterröret, vilket inte är önskvärt. BIOMODUL kommer garanterat utan dessa metalldistanser!

Lång garantitid

20 års funktionsgaranti ger Dig en rejäl trygghet i ditt köp!

Välj färg på din stålkorsten!

Svart och rostfritt är standard, men har du andra önskemål går detta att ordna till pristillägg. Vi pulverlackar i de flesta färger!

 

Vilken skorsten passar Dig?

Att tänka på vid köp

Det finns mängder med saker att tänka på inför Ditt köp av skorsten! Nedan några av de viktigaste:

 • Isolerat eller oisolerat?
 • Vilken dimension krävs?
 • Erbjuds ett komplett skorstenssystem?
 • Hur enkelt är det att montera?
 • Vad blir priset för hela skorstenssystemet?
 • Är skorstenen CE-certifierad och i sådana fall för vad?
 • Minsta avstånd till brännbart som skorstenen klarar?
 • Rostfritt syrafast innerrör eller bara rostfritt?
 • Isoleringskvalitet?
 • Hur stora hål måste jag ta upp i genomföringar?
 • Hur lång är funktionsgarantin?
 • Vilken service får jag och hur kunnigt är företaget som säljer produkten?

 

Vilken typ av skorsten passar Dig?

En isolerad modulskorsten passar för de flesta fall! Med vår isolerade skorsten BIOMODUL kan Du gå endast 30 eller 50 mm från brännbart material beroende på isolering. Välj att montera inomhus eller utomhus, båda går lika bra.

Är Du intresserad av BIOMODUL med 1 mm godstjocklek och/eller BIOMODUL med 50 mm isolering? Hör av Dig till oss för prisuppgifter!

I vissa fall går det alldeles utmärkt att använda sig av oisolerade skorstensrör istället för isolerade skorstenar. Står eldstaden nära en skorstensstock kan oisolerade rör användas för att ansluta till den. Om avståndet 500 mm hålls till närmaste brännbart material går det också bra att initialt använda sig av osiolerade rör för att sedan gå över till isolerade skorstensrör vid tak- eller väggenomföring.

Har du en utdömd skorstensstock som du vill kunna elda i? Välj vår då vår skorstenslang.

Viktiga mått vid val av skorsten

För att få en uppfattning om vilken typ av modulskorsten som passar dig så följer nedan en sammanställning av tillåtet avstånd till brännbart för olika typer av skorsten och vilken dimension som är lämplig.

Avstånd till brännbart

Rökgastemperaturerna skiljer sig mycket åt mellan pelletseldning och vedeldning. När man eldar pellets kommer man normalt inte över 250 grader. Vid vedeldning däremot kommer rökgastemperaturen upp till ca 450 grader. Detta påverkar givetvis kraven på avstånd till brännbart.

Vid pelletseldning och användande av BIOMODUL modulskorstenar avgörs avståndet egentligen inte av funktionella begränsningar. Däremot är CE-certifikatet utfärdat för detta avstånd.

Lämplig dimension

Dimensionen anger diametern för innerröret. Vilken dimension Din skorsten behöver ha beror på flera olika saker. Till att börja med avgör vilken typ av eldstad och bränsle Du har. En öppen spis som brinner med mycket luftöverskott behöver stor diameter, medan en luckförsedd tät eldstad kräver mindre. Pellets kräver inte lika stor dimension som ved, dels därför att pelletskaminer allt som oftast är försedda med rökgasfläkt, dels därför att pellets innehåller mindre fukt än ved. Även längd på skorsten avgör dimensionen. En kort skorsten kräver större dimension.

Prisgaranti på skorstenar

Hittar du lägre pris på annat fabrikat av isolerad modulskorsten så får du ett pris som understiger det Du hittat med 10%!

Kraven är att följande. De skall:

 • vara tillverkade av rostfritt syrafast stål
 • vara godkända mot sotbrand
 • klara temperaturspecifikationen minst 450 grader
 • få installeras med 75 mm eller kortare till brännbart material.

BIOMODUL är certifierat för högsta temperaturklass – 600 grader – samt med minsta avstånd till brännbart på 30 eller 50 mm beroende på isoleringstjocklek.

 

Mera info om Biomodul  www.biomodul.se

Biomodul priser:       shop.pleldfast.se

Priserna gäller med 30mm isolering, med 50mm isolering gäller ordpris + 10%.

Pristillägg pulverlackering till de flesta färger 25%.

Isolerad startadapter svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

                                                                                                              

En del kaminer har ett rör som sticker upp/ut. Det är då vanligt att man börjar med en isolerad anslutningsadapter. Ibland får man istället börja med en oisolerad del för att komma ”upp” eller ”ur” eldstaden. Startadaptern skruvas fast på kamin-/pannstosen eller det rör som förlänger kamin-/pann stosen. Ett sådant rör kan vara en skarv eller ett oisolerat rör.  

Det är en nackdel att börja med ett längre rör eftersom det då kan vara svårt att täta inifrån. Tänk på att det som kan bli tätt i en början inte alltid fortsätter att vara tätt när anslutningar görs som det inte är tänkt. Låt inte bli anslutningsadaptern bara för att spara in!

En anslutningsadapter är några mm större än den nominella diamatern. Se till att få på anslutningsadaptern helt så det inte bildas en springa där den skruvas fast.

Längd: Bygger 80 mm

Dimension: 80 mm (innerröret)

Isolering: 30 mm eller 50 mm Superwool

Densitet: Marknadens högsta densitet i början och slutet av varje modul

Stålkvalitet: Rostfritt syrafast 316 L stål i innerör samt 304 stål i ytterrör

Garanti: 20 års garanti

Täckbricka svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Täcker isoleringen i början på ett isolerat rör, vilket gör täckbrickan estetiskt tilltalande t.ex. vid övergång från oisolerade till isolerade rör. Underlättar även vid tätning mellan oisolerat och isolerat rör.

90 graders-T med sotlucka svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

OBS! Bilden visar hur sotluckan sitter vid leverans. Vid installation sätts den i botten.

Ett T-rör används som första enhet som ”vänder” skorstensröret uppåt. Kan även användas för toppanslutna kaminer, då horisontellt. I botten finns normalt en sotlucka för enkel sotning. Enheten kan även användas som inspektionssektion och sotluckan sätts då i T:ets ”ben”.

En inspektionssektion sätts ofta så att sotning kan ske uppåt. Kontrollera dock med besikningsman innan beställning, eftersom de har olika uppfattningar och det finns inga regler som behandlar om det skall få ske eller inte. Utomlands är det mer ett undantag att sotning sker uppe från taket.

30 mm eller 50 mm isolering utan värmebrygga (=ingen metallkontakt mellan inner- och ytterrör). Marknadens högsta densitet i början och slutet på varje modul, där det är särskilt viktigt med en fungerande isolering även efter många års drift .

Stabilt med helt fixerat innerrör jämfört med ytterrör, vilket eliminerar risk för att det kan saknas isolering på visst ställe som kan ske med rör där innerrör glider jämfört med ytterrör.

CE-certifierat och följer även standarden för luckförsedda eldstäder.

Höjd (inkl sotlucka): 360 mm, varav 65 mm ”försvinner” in i nästa modul.

Höjd från horisonellt centrum och uppåt: 160 mm, varav 65 mm ”försvinner” in i nästa modul.

Bredd: 230 mm.

Isolering: 30 mm eller 50 mm Superwool

Densitet: Marknadens högsta densitet i början och slutet av varje modul

Stålkvalitet: Rostfritt syrafast 316 L stål i innerör samt 304 stål i ytterrör

Garanti: 20 års garanti

45 graders T med sotlucka

80 mm

175 mm

Lättmonterat modulrör. Det kan inte bli enklare!

Ett T-rör används som första enhet som ”vänder” skorstensröret uppåt. 45 graders-modulen ger ett bättre drag än 90 graders T-rör, men är svårare att sota ner mot eldstad. I botten finns normalt en sotlucka för enkel sotning. Enheten kan även användas som inspektionssektion och sotluckan sätts då i T:ets ”ben”.

En inspektionssektion sätts ofta så att sotning kan ske uppåt. Kontrollera dock med besikningsman innan beställning, eftersom de har olika uppfattningar och det finns inga regler som behandlar om det skall få ske eller inte. Utomlands är det mer ett undantag att sotning sker uppe från taket.

30 mm eller 50 mm isolering utan värmebrygga (=ingen metallkontakt mellan inner- och ytterrör). Marknadens högsta densitet i början och slutet på varje modul, där det är särskilt viktigt med en fungerande isolering även efter många års drift.

Stabilt med helt fixerat innerrör jämfört med ytterrör, vilket eliminerar risk för att det kan saknas isolering på visst ställe som kan ske med rör där innerrör glider jämfört med ytterrör.

CE-certifierat och följer även standarden för luckförsedda eldstäder.

Skorstensrör 165 mm svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Lättmonterat modulrör. Det kan inte bli enklare!

Modul med 30 mm eller 50 mm isolering utan värmebrygga (=ingen metallkontakt mellan inner- och ytterrör). Marknadens högsta densitet i början och slutet på varje modul, där det är särskilt viktigt med en fungerande isolering även efter många års drift .

Stabilt med helt fixerat innerrör jämfört med ytterrör, vilket eliminerar risk för att det kan saknas isolering på visst ställe som kan ske med rör där innerrör glider jämfört med ytterrör.

Längd: 165 mm (bygger 100 mm)

Skorstensrör 350 mm svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Längd: 350 mm (bygger 285 mm)

 

550-r_r_2

Skorstensrör 550 mm svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Längd: 550 mm (bygger 485 mm).

Skorstensrör 1065 mm svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Andra system på marknaden som anger att de har en meters rör bygger vad vi konstaterat mellan 900 till 950 mm då de antingen totalt sätt är kortare än en meter eller är en meter innan överlappning. En prisfördel på ofta 5-8 % för BIOMODUL!

Längd: 1065 mm (bygger 1000 mm).

Teleskoprör 320-490

80 mm

200 mm

Lättmonterat modulrör. Det kan inte bli enklare! Dra inte isär ett teleskoprör då de är svåra att få ihop igen.

Modul med 30 mm eller 50 mm isolering utan värmebrygga (=ingen metallkontakt mellan inner- och ytterrör). Marknadens högsta densitet i början och slutet på varje modul, där det är särskilt viktigt med en fungerande isolering även efter många års drift .

Stabilt med helt fixerat innerrör jämfört med ytterrör, vilket eliminerar risk för att det kan saknas isolering på visst ställe som kan ske med rör där innerrör glider jämfört med ytterrör.

Längd: 320-490 mm

Modull för rökgastest eller tempkontroll

80 mm

125 mm

150 mm

200 mm

 

Isolering: 30 mm eller 50 mm Superwool

Densitet: Marknadens högsta densitet i början och slutet av varje modul

Stålkvalitet: Rostfritt syrafast 316 L stål i innerör samt 304 stål i ytterrör

Garanti: 20 års garanti

Böj 30 grader svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Isolerad rörböj för att vinkla skorstenen. Används ofta för att komma förbi takstolar eller komma utanför vindskiva vid montering på utsidan av huset.

Böj 45 grader svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

 200 mm

Isolerad rörböj för att vinkla skorstenen. Används ofta för att komma förbi takstolar eller komma utanför vindskiva vid montering på utsidan av huset.

Stabil vägghållare svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Stabila vägghållaren består av två vinklar samt en ring som sätts runt skorstensröret. Vinklarna är reglerbara så att de kan ställas in för olika avstånd av rör mot vägg. Ringen är sedan fästad i vinklarna så att ringen kan lutas, men normalt används vägghållaren bara för att bära upp vikten av en rak skorsten. Vid längre skorstenar och skorstenar med grövre dimension kan flera hållare behövas.

Det cirkulära fästet för skorstensröret är skjutbart. Förlängningar eller skräddarsydda vägghållare går också att ordna om så krävs.

Vägghållare svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Vägghållare är reglerbara så att förskjutning kan ske med 45 mm utåt.

Hållarna är till för att stabilisera skorstensrör, men ej för att bära större last. För att hålla uppe skorsten används Stabil vägghållare.

Stödben svart

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Stödbenet kan användas istället för stabil vägghållare och monteras under ett 90-graders T-rör.

Höjder: 600+600, 600+400 och 400+400 mm. Skjutbara höjder. Samtliga höjder överlappar minst ca 100 mm.

Svart pulverlack. Går att få pulverlackat i valfri annan färg för 625 kr.

Regelfäste

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

                                         200 mm

 

Den tvådelade ringen som sätts runt rör är ledad runt vinklarna så att vinklarna t.ex. kan sättas fast i råsponten på det lutande yttertaket. Regelfästet får då plats under konan på en taktäckplåt och skorsten får ett bra stöd så högt upp som möjligt innan den går ut i det fria.

Regelfästet kan ju sedan även användas inne på en vind där det behöver ske stagning på vägen upp in mot yttertak.

Vindklämma

80 mm

125 mm

150 mm

200 mm

Fästes runt röret och spänns med vajrar. Alternativt sätts stag dit

 

 

 

Genomföringsplåt 0-17 grader svart

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Två delar som sätts runt rör och skruvas fast. Stabiliserar rör i sidled samt täcker håltagning vid genomföring.

Anpassat för lutning på 0-17 grader. Mått: 355×355 mm

Genomföringsplåt 0-17 grader rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Två delar som sätts runt rör och skruvas fast. Stabiliserar rör i sidled samt täcker håltagning vid genomföring.

Anpassat för lutning på 0-17 grader. Mått: 355×355 mm

Genomföringsplåt 18-33 grader svart

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Två delar som sätts runt rör och skruvas fast. Stabiliserar rör i sidled samt täcker håltagning vid genomföring.

Anpassat för lutning på 18-33 grader. Mått: 355×350 mm

Genomföringsplåt 18-33 grader rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Två delar som sätts runt rör och skruvas fast. Stabiliserar rör i sidled samt täcker håltagning vid genomföring.

Anpassat för lutning på 18-33 grader. Mått: 355×350 mm

Genomföringsplåt 34-50 grader svart

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Två delar som sätts runt rör och skruvas fast. Stabiliserar rör i sidled samt täcker håltagning vid genomföring.

Anpassat för lutning på 34-50 grader. Mått: 355×355 mm

Genomföringsplåt 34-50 grader rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

 

Två delar som sätts runt rör och skruvas fast. Stabiliserar rör i sidled samt täcker håltagning vid genomföring.

Anpassat för lutning på 34-50 grader. Mått: 355×355 mm

Stabiliserande grage svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

Används där det är långt mellan två fästpunkter och/eller när det är långt utstick ovan tak.

Kragen ersätter det befintliga låsbandet och stabiliserar skarven mellan två moduler

 

 

Täckplåt yttertak 0-15 grader svart/galvad

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Denna täckplåt är anpassad för en taklutning på mellan 0-15 grader.

En täckplåt på yttertaket monteras runt hålet på yttertaket där
skorstensrör passerar upp. Till täckplåten kan en flexduk, som monteras
upptill och går in under pannorna (när det är tegel- eller betongtak),
väljas till. Vid plåttak kan en förlängningsplåt, som går upp under
nocken, behövas.

En täckplåt monteras normalt ihop med regnkrage och regnhuv/vindskyddad huv.

Ett alternativ till täckplåt (med regnkrage och regnhuv/vindskyddad huv) är att använda sig av en 4-kantshuv.

Tillval: Flexmatta som monteras fast upptill på plåten och som läggs mot taket så att duken kommer under tegelpannor. Mattan debiteras med 240 kronor inkl moms och behövs bara vid tegel eller betongtak.

Täckplåt yttertak 15-45 grader svart/galvad

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Denna täckplåt är anpassad för en taklutning på mellan 15-45 grader.

En täckplåt på yttertaket monteras runt hålet på yttertaket där
skorstensrör passerar upp. Till täckplåten kan en flexduk, som monteras
upptill och går in under pannorna (när det är tegel- eller betongtak),
väljas till. Vid plåttak kan en förlängningsplåt, som går upp under
nocken, behövas.

En täckplåt monteras normalt ihop med regnkrage och regnhuv/vindskyddad huv.

Ett alternativ till täckplåt (med regnkrage och regnhuv/vindskyddad huv) är att använda sig av en 4-kantshuv.

Tillval: Flexmatta som monteras fast upptill på plåten och som läggs mot taket så att duken kommer under tegelpannor. Mattan debiteras med 240 kronor inkl moms och behövs bara vid tegel eller betongtak.

Regngrage svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Monteras runt rör ovan täckplåt för att täta i skarven mellan täckplåt och skorstensrör.

Vindskyddad huv svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

En vindskyddad huv är ett alternativ till regnhuv som snabbt kan löna sig genom att den hindrar för intensiv förbränning när det blåser. En vindskyddad huv ger lägre rökgasförluster och därmed bättre effektivitet.

Du gör även miljön en tjänst genom att den ger lägre andel skadliga emissioner vid förbränningen.

Skall Du använda Din eldstad för uppvärmning och saknar dragregulator rekommenderar vi särskilt vindskyddad huv istället för regnhuv.

Regnhuv svart/rostfri

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm        Sek 600:-

 

Regnhuven sätts högst upp på skorstenen för att förhindra att snö och väta kommer in i skorstenen samt minskar vinddraget in i skorstenen (vilket kan påverka förbränningen).

 

4 kantshuv

80 mm

125 mm

150 mm

175 mm

200 mm

Fyrkantshuv används som ett alternativ till att montera täckplåt, regnkrage och regnhuv/vindskyddad huv!
Skorstenshuv med önskad vinkel och höjd. Huven skräddarsys efter Din taklutning och neder- och underbeslag kommer monterat vid leverans – allt för Din enkelhet! Trumman är justerbar mellan ca 600-1500 mm. Önskas högre trumma skräddarsys den mot beställning och pristillägg.
Öppningsbar topp som öppnas utan verktyg.
24 montageskruv och 4 farmarskruv medföljer leverans.
Tillval: Flexmatta pris: 240 kr inkl moms, som monteras fast upptill på plåten och som läggs mot taket så att duken kommer under tegelpannor.

Mått: 400×400 mm.

Bilden ovan visar underdelen av toppen till fyrkantshuven och hur styrningsröret sticker ner. Styrningen har utvändiga måtten 80, 125, 150, 175 eller 200 mm beroende av vald dimension.

Avsikten är att toppen sätts på och att styrningen går ner i det översta skorstensröret som en styrning för detta. Det kan ju även vara så att styrningsröret har en större diameter än skorstensröret, om anslutning sker till annat system än BIOMODUL. Tätning kan då ske med t.ex drevgarn mellan insidan på styrningsrör och utsidan av skorstensrör.

Beställning och priser  shop.pleldfast.se